WeirdSpace Digital Library - Kultur uden grænser

Din professionelle web presence I: Hjemmesider




(2016)
Oprindelsesland: Danmark Danmark
Tilgængelige tekster af samme forfatter her Dokument


   Har du overvejet din web presence? Hvordan du fremstår på nettet? Er du et ligegyldigt blip i mængden eller er du synlig? Hvad siger din professionelle hjemmeside om dig eller din virksomhed?
   Forbavsende mange tror, at hvis de bare har en hjemmeside, kommer de besøgende, og dermed også omsætningen, rullende af sig selv. Et par sider med lidt tekst og evt. et par billeder, og så er den ged barberet!
   I dag er der ikke noget nyt eller specielt i at have en hjemmeside. De er blevet alle mands eje, jeg har selv syv af dem i skrivende stund, og på verdensplan er der ca. en milliard af dem. Det at have en hjemmeside imponerer ikke nogen, der skal indhold på siden, før det trækker kunder til.


Det digitale business suit
   De fleste er helt med på, at påklædningen har stor signalværdi. Man repræsenterer en holdning med sin påklædning, hvad enten det er den afslappede specialist i jeans og åben skjorte eller T-shirt eller (mellem)lederen i det mørke jakkesæt med den blå eller hvide skjorte med det mørke slips, eller hvad det nu måtte være.
   Hjemmesiden er en del af dit digitale business suit. Den viser om du er klædt på til opgaven. Hvis du står i et køkken har du noget andet arbejdstøj på end hvis du arbejder på et kontor eller en boreplatform... og du bærer og bruger tøjet korrekt, og ikke som på en reklame eller i en Hollywood-produktion. Uheldigvis ser man mange ækvivalenter til Kongens nye klæder der ude. Eller værre endnu, hjemmesiderne får ejeren til at fremstå som sløset og usoigneret eller utroværdig og/eller uduelig.


Hvorfor er det lige der kommer besøgende?
   Der er to grunde til at der kommer besøgende til en hjemmeside: underholdning og/eller information. Det er ligegyldigt hvor fin en hjemmeside man har som person eller virksomhed. Hvis der ikke er indhold, kommer der ikke besøgende. En reklamekampagne kan få besøgende til siden én gang, men mangler der indhold, forsvinder de igen og kommer ikke tilbage.
   Content is king, som de siger.
   En af de diskussioner jeg hyppigt har haft med ansvarlige for en hjemmesides indhold (i reglen ejeren), er hvorfor der ikke er nogen der besøger lige deres site? De bliver ikke fundet. Heller ikke når nogen søger på keyword xx.
   Det korte og ubehagelige svar på dette spørgsmål er (i reglen), at hjemmesiden er for dårlig. Dårligt konstrueret/programmeret og/eller for lidt indhold. Søgemaskiner favoriserer hjemmesider med meget indhold. Glem alt om dumsmarte bemærkninger som "det er ikke størrelsen men gørelsen", søgemaskiner har ingen humoristisk sans. Fejl i koder er søgemaskinerne nogenlunde flinke til at se bort fra, men de kan være så graverende, at det virker meningsforstyrrende (eller som om det er spam) for indekseringen, og siden bliver ignoreret. Er man en af de popsmarte det har hele hjemmesiden lavet i Flash, som var hot omkring årtusindskiftet, er det helt simpelt et spørgsmål om, at søgemaskinerne ikke kan læse og indeksere siderne, så her kan man skrive en hel slægtsroman, uden at få en eneste besøgende ud af det.
   Et hyppigt argument for ikke at skrive flere sider til et site er, at man ikke skriver noget, som ikke er skrevet om af mange andre, og hvem gider læse det? Skulle dette argument holde, var der kun en butikskæde der solgte Coca-Cola, og vi havde kun én kanal der viste nyheder. Det nye ligger i vinklingen og præsentationen af indholdet.
   Derfor: Hvis du synes du har for lidt trafik på din side, så overvej lige, som det første, om der overhovedet er noget indhold at komme der efter!


Den røde tråd
   På samme måde som Content is King, har man udtrykket Usability is Queen. Har du prøvet at se på din hjemmeside, som en der aldrig har været der før?
   Giver den mening?
   Eller kan du i det fjerne høre Shu-bi-dua der synger Hvor mon den er/den røde tråd.
   Nettet er fuldt af hjemmesider, hvor man leder og leder, når man skal finde et eller andet. Det virker absurd når en produktionsvirksomhed ikke har en eller flere sider med deres produkter, eller når der er døde links i navigationspanelet. Endnu mere åndssvagt bliver det, hvis man har skrevet en masse sider med information, men de kan ikke findes, for man har glemt at linke til dem.
   Besøgende bliver irriterede og frustrerede, når hjemmesiderne er noget rod at navigere i. Tænk på det som når man er i et supermarked. Det skal give mening, når man leder efter tingene. Det nytter ikke noget, at i dag står æblerne sammen med mælken, og i morgen står de sammen med slikket, måske kommer de til at stå sammen med det andet frugt og grønt, som står spredt mellem elartiklerne.
   Det er ikke helt uvæsentligt for din web presence om du fremstår som ukoncentreret eller et rodehoved.


Den unikke hjemmeside
   Det er populært at lave hjemmesider med programmer som f.eks. WordPress. Det har nogle fordele, i kraft af, at man er i gang med sin blog, eller hvad man nu vil lave, i løbet af et par minutter. Der findes en række skabeloner, som bruges i stor stil.
   Men er hjemmesiden unik? Og er det relevant, at den er unik i sit udtryk? Det er der delte meninger om, og der er antageligt ikke noget entydigt svar.
   MEN, overvej lige dette: Hvad siger det om dig som virksomhed, brand eller person, der vil slå sig op som kreativ og nyskabende, hvis din hjemmeside ligner millioner af andre hjemmesider? At sætte et nyt bannerbillede i toppen af skabelonen (de få der får gjort dette) er IKKE at være kreativ. Omvendt kan man argumentere for, at det er bedre at have en hjemmeside med et unikt indhold, som fungerer, end at have noget der er klampet sammen, fordi man vil skille sig ud, uden at have de fornødne færdigheder indenfor webdesign.


Content marketing i stedet for KØB! KØB! KØB!
   En af de største synder på hjemmesider er den måde hvorpå de overfalder de besøgende, for at få dem til at købe noget. Prøv lige at overveje hvad I synes om facere fra diverse organisationer der overfalder en på Strøget eller telefonsælgere, der bare knævrer løs for at få jer til at købe noget. Er det fedt? Nej, vel! Overvej lige om det er sådan et site du har. Hvad er det første man ser på hjemmesiden? Er det "Velkommen, dette er vores site, her kan du læse om os, her kan du læse om vores produkter, og her er web shoppen." eller er det nærmere "HER ER VORES MEST HYPEDE PRODUKT... KØB DET... NU!!!"
   De færreste tænker over det, men en firma som Google lever ikke af at være en søgemaskine. De lever af at sælge reklamer. Søgemaskinen, og hvad de ellers har af produkter, er indholdet der tiltrækker kunder. Det hedder content marketing. I stedet for at prøve at jokke produkterne ned i halsen på kunderne, tilbyder man en service, som gør at de besøgende gerne vil købe noget, når de alligevel er der. Facebook gør det samme, her er det bare en social platform til at hygge sig på. På Facebook er man noget mere aggressiv med markedsføringen, så her bliver det mere iøjnefaldende med content marketing, men de gør grundliggende det samme som Google: De tilbyder en gratis service, som giver besøgende, og derfor har de omsætning.


Tabte muligheder... måske
   Så, udnytter din hjemmeside sit fulde potentiale? Eller går du glip af ordrer, jobmuligheder, osv. fordi du ikke tager hjemmesidens muligheder og signalværdi alvorligt?