WeirdSpace Digital Library - Kultur uden grænser

Din professionelle web presence II: Sociale medier




(2016)
Oprindelsesland: Danmark Danmark
Tilgængelige tekster af samme forfatter her Dokument


   Har du overvejet din web presence på de sociale medier? Jeg mener rigtig overvejet det? Ikke bare at "sådan en side må jeg/vi også have, når alle de andre har en".
   Hvad bruger du den til? Er du aktiv? Har du en til dit professionelle virke og en til familie og venner, eller er det et sammensurium?
   Det er blevet standardprocedure, at ved ansættelse af nye medarbejdere eller virksomheder til udførelse af en opgave, tjekker man lige personen/virksomheden på nettet. Har man profiler på diverse sociale medier, dukker de op som noget af det første i en søgning.
   Hvad siger profilerne på de sociale medier om dig eller din virksomhed?
   Er de en hjælp til din professionelle karriere/virksomhed?


De digitale værktøjskasser
   Tænk på de sociale medier som en værktøjskasse. En masse værktøjer, hver med sit formål, til at løse en opgave. Opgaven at sælge sig selv, et produkt, en idé, whatever... Så hvordan bruger du dine værktøjer? Som en professionel, som en handymand eller som et klummerhoved med to venstrehænder og 10 tommelfingre?
   I øjeblikket er den vigtigste platform for professionelle LinkedIn. Der findes også en række analoger til LinkedIn, hvis man vil lidt uden for reservatet, men LinkedIn er pt. stedet at være. Dette forudsætter naturligvis, at man har lavet en ordentlig profil og bruger den aktivt. Ellers er den intet bevendt. Mulighederne for at finde viden og specialister, eller selv blive fundet, er enorme.
   Til tider virker det som om brugerne tror det er ligesom MySpace i starten. Man samler kontakter, som om det var målet i sig selv, men til hvad? Aktiviteter, hvor man f.eks. udveksler idéer og erfaringer, er der kun et fåtal der praktiserer. Det er ligesom at have bøger låst inde i et skab. Ingen kan se eller bruge den gemte viden, og så er den ikke noget bevendt for nogen. Heller ikke en selv. Viden er som al anden kapital, den skal ud og i omløb for at give afkast.


Social interaktion eller den sociale megafon
   Den vigtigste funktion af de sociale medier er det sociale aspekt. Det lyder så indlysende, at det næsten er at tale ned til folk, og alligevel ser man mange personer og firmaer der blot bruger sociale medier som en slags megafon eller sæbekasse. En platform hvorfra de kan råbe ud i æteren.
   At bruge de sociale medier som megafon er kun brugbart, hvis man skal give en meddelelse, f.eks. "det nye katalog er ude" eller pressemeddelelser. Ellers er det så effektivt som at lægge et grødomslag på et træben. Glem det! Der er en grund til at det hedder sociale medier og ikke digitale talerstole. Sådan nogen findes også, de hedder blogge i daglig tale.
   Hvis man vil have kunder og interessenter i tale, skal man selv være aktiv og engageret. Deltage i deres diskussioner. Gøre sig bemærket som en der har noget fornuftigt at sige (eller vise), så man fremstår som en ressource og ikke som en klaphat, der bare skal gøre sig bemærket på mere eller mindre uheldig vis.


Hvilke sociale medier skal man være på?
   Det korte svar er "så mange som muligt". Man kan ikke nå dem alle, det vil være et fuldtidsjob i sig selv, men man kan nå en del, og langt flere end de fleste gør. Man må vælge.
   Som udgangspunkt anbefaler jeg tre sociale medier, hvor man bør være aktiv.
   Hvor man ellers skal være, afhænger af hvem man er og hvad man laver. Har man mange billeder, er Instagram og Pinterest vigtige, har man mange nyheder og meddelelser, er Twitter godt, er man musiker/band, er MySpace efter sigende godt, osv. osv.
   Hvis er lidt strategisk mindet, laver man sig en udgiverplatform af sociale medier, som understøtter forretningen, hvad enten forretningen er ens personlige karriere, eller det er en virksomhed. Hvis man ikke er strategisk mindet, er det min anbefaling, at man får hjælp til at lave en udgiverplatform af en der er. Den behøver ikke være perfekt, det er de andres strategier heller ikke, men der er nødt til at være lidt omtanke bag det man laver.
   Ud over de indlysende medier, er det altid smart at have et par outsidere eller dark horses med. Man ved aldrig hvad der kan dukke op af muligheder.
   En vigtig detalje: Blot for at undgå misforståelser. Det er bedre med få medier i ens udgiverplatform, som man passer ordentligt, end en masse forsømte platforme.
   Endnu en vigtig detalje: Der findes mulighed for at samposte således at man f.eks. skriver et tweet, og så ryger det samtidig ud på andre medier som Facebook og LinkedIn. Her skal man overveje kraftigt om f.eks. tweets om Gift ved første blik hører hjemme på LinkedIn's news feed. Den platform der tillader de korteste posteringer bliver også den bestemmende for indholdet. Måske man har glæde af den ekstra plads de andre platforme tillader, så man kan skrive en opdatering i et ordentligt sprog, med de nødvendige hash tags, så sproget ikke bliver offer for laveste fællesnævner.


Digitale linselus og ekshibitionister
   De fleste bliver meget selvbevidste, når de pludselig skal stille sig op til almindelig skue. Der hersker lidt Jantelov. "Det er der ingen grund til at skrive om." eller "Det ved folk da allerede". Man har, forståeligt nok, heller ikke lyst til at stå der, som en anden reality stjerne og se lidt pinlig og talentløs ud, mens man desperat prøver at tiltrække sig kameraet opmærksomhed og få noget eksponering.
   Man afpasser selvfølgelig sit input til når man har noget relevant at byde ind med. Der er ikke brug for den selviscenesættende, konstruerede virkelighed som florerer i stor stil på bl.a. Facebook. Vær professionel som på jobbet.


Din forfatterstemme
   Noget af det man udvikler, i takt med at man optræder på de sociale medier og ens hjemmeside er en forfatterstemme. Man lyder på en bestemt måde, f.eks. den evige optimist eller det evige brokkehoved eller hvad det nu er. Der er ikke nogen rigtigt eller forkert forfatterstemme som sådan, hver type har sine følgere. Der er et lille issue omkring autencitet. Der skal være en overensstemmelse mellem ord og handling. Den er gal hvis man f.eks. prøver at slå sig op som den glade optimist men lyder skinger og klynkende.
   Hvis man udnytter potentialet og det ægte i ens forfatterstemme, er det et formidabelt kommunikationsværktøj. Prøv at se et par TED Talks. Grundliggende gør de alle det samme: En person på en scene, der holder et foredrag... og alligevel er de utroligt forskellige, når de står der. Hvad der er nok så vigtigt: de gør det allesammen godt, FORDI de er forskellige. Det er lidt sværere på skrift, fordi man ikke har kropssproget til hjælp, men lidt træning, og så kommer det af sig selv.


Glem alt om quick fix
   At opbygge en række følgere tager tid. Tid hvor man poster noget, vel at mærke. Den lille detalje er der mange der overser. Hvis du ikke poster noget, er der ikke nogen der finder dig eller følger dig.
   De fleste er helt med på, at hvis man skal opbygge et netværk ude i den virkelige verden, så kræver det tid og arbejde. Man skal pleje sine forbindelser. At det samme gælder for digitale netværk, synes at være knapt så indlysende. Hvis ikke der kommer en million følgere eller likes på de første posteringer, opgiver mange. Det bliver en selvopfyldende profeti, at man poster en eller to gange, for lige at bekræfte at det ikke giver noget. Det kom der ikke mange likes eller meget trafik ud af, så det virker ikke, ganske som forudset. Tænk hvis man gjorde det samme med kontakterne ude i den virkelige verden.
   Netværk tager tid og arbejde. Der er ingen hurtig løsning. Det nærmeste man kommer lette og hurtige løsninger er, at hyre nogen til at passe netværksprofilen. Det er der nogen der gør, f.eks. virksomheder. Det gør ikke arbejdet mindre, det flytter det bare til nogle andre, f.eks. spindoktorer eller PR-afdelinger.


Show, don't tell
   Så, hvis du vil dyrke din professionelle web presence, vise at du eller din virksomhed er værd at hyre (fremfor konkurrenterne især), så er det nu det er tid til deltage i diskussionerne der ude på nettet. Øs ud af viden og erfaringer og vis at du er en haj til det du laver, i stedet for bare at have note på din profil om at det har du forresten også arbejdet med.
   ... Og nyd det! Noget af det første man opdager, når man begynder at interagere med andre på de sociale medier er, at der er mange både flinke og dygtige mennesker der ude i cyberspace, som man har stor glæde af at udveksle idéer og meninger med.
   God fornøjelse!