WeirdSpace Digital Library - Kultur uden grænser

Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt (2009)

Af Jonas Jonasson
Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt Den grundliggende historie
På sin hundredårs fødselsdag, stikker Allan Karlsson af fra plejehjemmet, hvor han er blevet anbragt, og tager på eventyr. Som start på eventyret stjæler han en kuffert med et værdifuldt indhold fra en ubehøvlet ung mand, i stedet for at passe på den, og så går den vilde jagt rundt i Sverige. Under dette eventyr, som indeholder både dynamit, narkopenge, diverse dødsfald og en enkelt elefant, får vi også historien om Allan Karlssons liv og levned. Og det har bestemt ikke været kedeligt. På forunderlig vis er det lykkedes ham at blive rodet ind i flere af verdens store begivenheder, krige, udviklingen af atomvåben, og, mere eller mindre tilfældigt, at være med til at ændre verdenshistorien.


Hvordan var den?
Det er det man må kalde en rigtig røverhistorie. Vældig underholdende, og klart en bog der kan anbefales, hvis man er til et godt og uforpligtende grin. Det er en af den slags historier man læser, for at få noget god og uforpligtende underholdning f.eks. på ferier og rejser. Der er dem, der sammenligner historien med Forrest Gump, men selv om jeg godt kan se hvorfor man laver den sammenligning, skal man ikke læse bogen for at læse en ny Forrest Gump, for det er det ikke.

Historien hænger godt sammen. Der er noget gods i den, så det er ikke bare en række sjove anekdoter. Humoren er ikke hverken plat eller lavpandet, men mere en finurlig kvalitet der, får en til at trække på smilebåndet, mens man føres gennem eventyret om Allan Karlssons liv og levned.


Rating
★★★★


- Michael Pilgaard