WeirdSpace Digital Library - Kultur uden grænser

The Deer Hunter (1978)


The Deer Hunter Den grundliggenden historie
Michael, Steven og Nick er tre almindelige unge fabriksarbejdere der lader sig indrullere i hæren for at kæmpe i Vietnam. I Vietnam oplever de tre venner krigens rædsler, da de falder i hænderne på Vietcong og bliver bragt til en fangelejr. Her bliver de tvunget til at spille Russisk Roulette mod hinanden, før det lykkes for dem at flygte.

Selv om de tre venner overlever krigen, kommer de ikke alle hjem. De som kommer hjem, ændret af krigen som de er, skal finde deres nye ståsted i livet, i det samfund, der ikke har ændret sig siden de tog afsted.


Hvordan var den?
Fremragende historie om unge mænd fra et lille samfund, der drager i krig i Vietnam, og hvordan det påvirker dem og samfundet, at kun nogen af dem overlevede. Der er ingen superhelte som Rambo i filmen, bare almindelige mennesker i svære og dødsensfarlige situationer, hvoraf nogle opfører sig som helte og andre gør ikke. Ikke fordi de er specielt modige eller gode eller fordi de er kujoner, men fordi de er mennesker med et bestemt mind-set og færdigheder. Man diskutere om man kan lide nogle af figurerne eller ej, men de giver mening i historien, og bidrager til et komplekst billede af menneskers opførsel.

Så vidt jeg ved, viser filmen et relativt realistisk billede af hvordan unge amerikanere blev sendt ud i en beskidt krig, hvordan de troede de skulle være helte, og hvordan de endte med at føle sig fremmedgjorte, beskadigede på krop og sjæl, og slet ikke som helte. Det er både brutalt, relevant og fascinerende.


Rating
★★★★★


182 min.
Farve


- Michael Pilgaard